Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Světová zdravotnická organizace (SZO) - WHO (World Health Organization)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Světová zrdavotnická organizace

Hlavním účelem je řídit a koordinovat mezinárodní zdravotnickou činnost s cílem zabezpečit všem lidem na této planetě nejvyšší možnou úroveň zdraví. SZO zajišťuje technickou spolupráci mezi národy v oblasti zdravotní péče, provádí celosvětové programy pro kontrolu a odstranění a zabránění šíření různých onemocnění a snaží se zlepšit kvalitu lidského života.
Cíle a funkce Světové zdravotnická organizace jsou určeny její Ústavou . Byla zalozena 7. dubna 1948, proto je každorocne 7. duben oslavovan jako Svetovy den zdravi. K tomuto dni je vzdy vyhlaseno v celem svete ustredni heslo a zamereni urciteho zdravotniho programu. SZO je jedinou zdravotnickou organizaci, ve ktere jsou zastoupeni odbornici jedontlivich vlad. Sdruzuje 166 clenskych statu.
Nejvyssim organem SZO je Svetove zdravornicke shromazdeni, ktere na svem kazdorocnim zasedani hodnoti cinnost, urcuje program, schvaluje rozpocet a voli cleny vykonneho vyboru.
Vykonny vybor SZO se schazi 2krat do roka..

Světová zdravotnická organizace plní funkce:

- poskytovat celosvětové poradenství v oblasti zdravotnictví
- ustanovovat globální standardy pro zdraví
- spolupracovat s vládami při rozvoji národních zdravotních programů
- rozvíjet a šířit vhodné zdravotnické technologie, informace a standardy
- boj proti infekcnim nemocem
-odborna pomoc vladam, ktere o to pozadaji ( pomoc pri katastrofach)
-organizace a podpora vyzkumu urciteho zdravotni problematiky s mezinarodni ucasti.

Cilem
Podle ustavy SZO je pravo na peci a zdravi jednim ze zakladnich prav kazdeho cloveka bez rozdilu na rasy, nabozenstvi, spolecenskeho presvedceni, hospodarskeho ci socialniho postaveni. Vlady jsou zodpovedny za zdravi sveho obyvatelstva. To muze byt dosazeno jen zajistenim primerenych zdravotnich a socialnich opatreni.SZO podporuje různé zdravotnické a sociální programy, které pomáhají zlepšit životní podmínky lidí. Proto dosáhla za celé období své existence řady velmi významných úspěchů.

Velmi významnou událostí bylo úplné potlačení výskytu neštovic na naší planetě v roce 1980. Toto onemocnění ročně postihovalo a usmrtilo milióny lidí. Likvidace neštovic vedla k záchraně miliónů lidí na na celém světě . Dalšími nemocemi, které se podařilo potlačit, byla dětská obrna a guinejská horečka. V současné době se úspěšně daří potlačovat rozšíření lepry.
Některá nakažlivá onemocnění, která se podařilo úspěšně potlačit, mají tendenci se znovu objevovat, jako je tomu v případě tuberkulózy. Nově se objevující onemocnění představují závažné problémy. Příkladem jsou pohlavně přenosné nemoci, které se začaly rozšiřovat s novým životním stylem mladých lidí. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že v roce 1995 bylo na světě nejméně 333 miliónů nových případů onemocnění pohlavně přenosnými nemocemi včetně HIV/AIDS.
A neustále se objevují nová onemocnění. V posledních 20 letech se objevilo nejméně 30 nových onemocnění, jako je onemocnění virem HIV/AIDS nebo virovými hemorrhagickými horečkami jako je Ebola.
SZO proto musí být neustále v pohotovosti. Byl proto vytvořen stálý tým odborníků, který je připraven zasáhnout v kterékoliv oblasti nejpozději do 24 hodin.
V boji proti nenakažlivým onemocněním klade důraz na aktivní přístup v podobě integrované a koordinované prevence, léčbě a rehabilitace.
Svoje cinnosti zajistuje ruznymi formami a metodami. Vychovava a zejmena vysila odborniky do urcenych zemi a oblasti, poskytuje material a technickou pomoc jednotlivym zemim, ktere ji pozaduji a potrebuji. Svolava skupiny odborniku k reseni urcitych otazek, porada konference a zasedani k vyjasneni aktualni problematiky a k vymene zkusenosti, pomaha pri vychove zdravotnickych pracovniku, SZO zpracovava zpravy o epidemiologocke situaci ve svete i v jednotlivych zemich. Pripravujeme a publikujeme mezinarodni statistiky o vyskytu nektrych chorob , upravu mezinarodniho nazvoslovi a jednotnou klasifikaci chorob a pricen smrti. Jeji publikacne cinnost v nekolika svetovych jazycich je velice vyznamna.

PROGRAM SZO ZDRVAVI PRO VSECHNY DO ROKU 2000

V roce 1948 byly hlavními prioritami cholera a malárie, které se vedci snazili potlacovat. Dnes jedním z velkých cílů 21. století bude dosažení zdraví pro všechny obyvatele naší planety. Světová zdravotnická organizace ve spolupráci s národními a mezinárodními partnery připravuje novou globální zdravotní politiku. Tzv . : Program Zdravi pro vsechny do roku 2000.
Predstavuje obecny model pece o zdravi. Zameruje pozornost na nejzavaznejsi socilane zdravotni probematiku s cilem zlepsit zdravotni stav obyvatelstva vsech zemi. Program byl vyhlasen v roce 1977 a v roce 1984 schvalila evropska oblastni uradovna SZO . Tyto cile v roce 1991 aktualizovala.
Vyznam programu je nejen v tom, ze se tyka vsech obyvatel, ale predevsim v konktretne stanovenych cilech a postupech, kterymi ma byt techto cilu dosazeno.
38 regionalnich cilu evropske varianty ZPV 2000 :

Cile 1 -12 jsou zamereny na zlepseni ukazatelu zdravortnickeho stavu :
- rovnost v peci o zdravi, tj. snizit rozdily ve zdravotnim stavu obyvatelstva mezi zememi i mezi nejtuznejsimi socialnimi skupinami uvnitr zeme,
-pridat zivot letum, tj. pomoci lidem plne vyuzit jejich telesne , dusevni i socialni schopnosti,
- pridat zdravi zivotu, tj. snizit nemocnost, pracovni neschopnost, snizit a odstranit vyskyt nkterych infekcnich nemoci,
-pridat leta zivotu, tj. snizit pocet predcasnych umrti,prodlouzit stredni delku zivota.
Cile 13 -31 jsou zamereny na nejdulezitejsi faktory, ktere ovlivnuji zdravotni stav
Cile 32 -38 jsou zamereny na vyzkum, informacni systemy, vychovu zdravotnicky pracovniku a strategii zdravotni pece.
Soucasti tohoto progarmu jsou i dilci tematicke programy orientovane na reseni jednotlivych problemu a problemovych oblasti , napr. program Zdravá města a vesnice, Zdravé ostrovy, Zdraví podporující školy, nemocnice a zaměstnání. Některé projekty jsou namířeny na určité populace obyvatelstva, jako jsou staří lidé a ženy. Jiné projekty jsou zaměřeny na změnu životního stylu, sexuální zdraví a na boj proti kouření.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT